خدمات
کاشت میلگرد و بولت در بتن
روش های کاشت شیمیایی میلگرد و بولت در بتن، موارد کاربرد و ضوابط اجرایی
تعریف : منظور از کاشت شیمیایی میلگرد یا بولت در بتن جاگذاری شیمیائی میلگرد و بولت در بتن سخت شده ( پس از اجرا ) می باشد که در این صورت توان باربری میلگرد یا بولت کاشته شده به چسبندگی خمیر سیمان و جداره میلگرد و اتصالات آن در داخل بتن وابسته نبوده و توان باربری در ارتباط مستقیم با چسبندگی چسب کاشت شیمیائی با بتن و فولاد خواهد بود و با در نظر گرفتن این نکته که در کاشت شیمیایی انتهای میلگرد یا بولت خم نخواهد داشت نیروی چسبندگی چسب کاشت و میلگرد و همچنین چسب کاشت با جداره سوراخ ( بتن ) دو عامل کنترل کننده توان باربری عضو کاشته شده خواهد بود که این موضوع نیاز به دقت دو چندان در رعایت اصول و ضوابط فنی عملیات کاشت شیمیائی را نمایان تر می کند.
چه زمانی اقدام به کاشت شیمیائی میلگرد یا بولت می شود :
- تصحیح اشتباهات در اجرای سازه
- مقاوم سازی عضو بتن مسلح موجود ( اجرای ژاکت بتنی )
- تغییر کاربری سازه موجود و تعریف نیازهای جدید برای سازه
- تغییر نقشه های سازه ای حین ساخت
- افزودن عضو بتنی جدید به سازه بتن مسلح موجود
- نصب پلیت فولادی جهت نصب هر گونه ماشین آلات و تاسیسات روی عضو بتن مسلح موجود ( کاشت بولت )
مراحل اجرای کاشت شیمیایی میلگرد و بولت در بتن مسلح :
- سوراخکاری محل میلگرد یا بولت
پس از مشخص کردن محل دقیق میلگرد یا بولت ها روی بتن با رنگ و مانند آن، سوراخکاری به طریق دستی ( دریل مخصوص کاشت ) یا به طریق کرگیری انجام میشود.
در سوراخکاری دستی به دلیل برخورد مته دریل با میلگردهای مدفون در بتن شاید چندین بار مجبور به عوض کردن محل سوراخکاری شویم تا در نهایت سوراخی به عمق استاندارد حاصل شود.
با توجه به این که تغییر محل کاشت همیشه ممکن نخواهد بود ودر برخی موارد محل دقیق سوراخکاری ها دیکته شده است و نمی توانیم محل را تغییر دهیم ( به مانند جاگذاری یک ستون ساخته شده در کارخانه روی یک فونداسیون بتن مسلح که در این حالت بولت ها باید دقیقا منطبق بر سوراخ های ایجاد شده روی صفحه پای ستون باشند و امکان جابجایی به هیچ وجه ممکن نخواهد بود ) در این صورت مجبور به کرگیری از محل مورد نظر خواهیم بود.
هنگامی که هندسه کاشت مهم باشد روش کرگیری تنها روش قابل استفاده خواهد بود.
با توجه به این که در عملیات کرگیری میلگرد های مدفون در محل سوراخکاری ها قطع خواهند شد لذا این کار باید با اطلاع و کسب مجوز از طراح و دستگاه نظارت انجام شود. در هر صورت عمق سوراخکاری باید تامین کننده عمق استاندارد کاشت طبق جداول ارائه شده توسط کمپانی تولید کننده چسب کاشت یا محاسبات فنی طراح باشد.
- تمیزکاری سوراخ ها
در صورت سوراخکاری با دریل دستی :
در مرحله اول باید گرد و خاک حاصل از سوراخکاری با فشار پمپ باد ( دستی یا برقی ) از محل سوراخ به بیرون رانده شود و پس از آن در یک یا دو مرحله با برس سیمی مدور اندکی بزرگتر از قطر سوراخ، جداره سوراخ برس زده شود تا از جدا شدن تمام ذرات سست و گرد و غبار از جداره سوراخ اطمینان حاصل شود.
پس از برس زدن با استفاده از فشار باد مجددا اقدام به تمیزکاری سوراخ از گرد و غبار و ذرات مزاحم می کنیم.
در صورتی که عملیات تزریق با فاصله زمانی از سوراخکاری انجام خواهد شد باید سر سوراخ ها به نحوی مطمئن و قابل برداشت مسدود شود تا از ریزش گرد و خاک و ذرات ناخواسته به داخل سوراخ جلوگیری شود.
در صورت استفاده از کرگیری :
با توجه به این که حین عملیات کرگیری از آب برای بیرون راندن گل و لای از محل سوراخکاری و خنک کردن الماس های سر مته استفاده می شود، پس از اتمام کرگیری سوراخ از آب و گل و لای پر خواهد بود که در وحله اول با استفاده از شلنگ و فشار آب گل و لای از انتهای سوراخ به بیرون شسته شود تا زمانی که جریان آب زلال در موضع کرگیری دیده شود. مرحله بعدی بیرون راندن آب از سوراخ خواهد بود که این کار با ساکشن های برقی کوچک یا ابزارآلات دستی ساده امکان پذیر خواهد بود.
با توجه به این که اکثر انواع چسب کاشت های با بنیان اپوکسی نسبت به آب و رطوبت حساس می باشند باید سوراخ ها قبل از تزریق با تمهیداتی کاملا خشک شود یا از انواع خمیر کاشت های غیر حساس به رطوبت ( عموما با بنیان غیر اپوکسی ) استفاده شود.
در صورتی که عملیات تزریق با فاصله زمانی از عملیات تمیزکاری و خشکاندن می باشد باید سر سوراخ ها به نحوی قابل برداشت و مطمئن مسدود شود تا از سقوط ذرات خاک و ناخواسته به داخل سوراخ جلوگیری شود در غیر این صورت قبل از عملیات تزریق چسب کاشت تمیزکاری مجدد سوراخ ها با فشار باد الزامی خواهد بود.
توضیح : هر گونه سهل انگاری در تمیزکاری و خشکاندن سوراخ ها مقاومت میلگرد یا بولت کاشته شده را به شدت کاهش داده و تبعات جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت.
- تزریق خمیر کاشت
پس از تمیزکاری سوراخ ها درپوش کارتریج خمیر کاشت برداشته شده و میکسر استاتیک به جای آن نصب می شود حال با فشردن ماشه ابزار تزریق اجزای چسب کاشت ( معمولا ۲ جزئی ) در داخل میکسر به جلو رانده شده و با هم مخلوط می شوند. چند سی سی اول خروجی از سر میکسر به دلیل عدم اختلاط کامل قابل استفاده نبوده و باید در محلی دور از موضع کاشت تخلیه شود. پس از مشاهده خروج خمیر کاملا همگن و یکرنگ از سر میکسر عملیات تزریق از انتهای سوراخ رو به ابتدا شروع می شود تا از حبس شدن حباب های هوا در خمیر کاشت حدالامکان جلوگیری شود.
در حالتی که عمق سوراخ بیشتر از طول میکسر استاتیک باشد باید با استفاده از شیلنگ های رابط افزایش طول مخصوص همین کار از تزریق صحیح خمیر کاشت از انتها رو به ابتدای سوراخ اطمینان حاصل شود. عملیات تزریق باید تا پر شدن حدود ۲/۳ حجم سوراخ ادامه پیدا کند حال بلافاصله قبل از شروع گیرش خمیر کاشت بایستی میلگرد یا بولت جاگذاری و ثابت گردد.
- جاگذاری میلگرد و بولت :
پس از پر شدن تقریبا ۲/۳ حجم سوراخ با چسب کاشت میلگرد یا بولت در محل سوراخ قرار داده شده و با چرخش و فشار یکنواخت تا رسیدن به انتهای سوراخ به جلو رانده می شود. چرخاندن یکنواخت میلگرد و بولت حین جاگذاری به منظور خارج ساختن هوای حبس شده در داخل خمیر کاشت ضروری می باشد. لازم به توضیح است که میلگرد و بولت قبل از جاگذاری باید با برس سیمی و دستمال تمیز از هر گونه آلودگی، زنگ زدگی، رنگ، روغن و …تمیز شده باشند. استفاده از میلگرد های زنگ زده،گل آلود، آلوده به رنگ، روغن و گازوئیل و امثالهم توان باربری کاشت را به شدت تحت الشعاع قرار خواهد داد.
به منظور جلوگیری از آلوده شده رزوه های بولت ها حین عملیات تزریق و جاگذاری بهتر است برای جلوگیری از مشکلات احتمالی بعدی محل رزوه ها با نایلون و چسب نواری به نحوی مطمئن پوشش داده شود.
- کیورینگ و نگهداری
با توجه به خواص مختلف انواع خمیر کاشت موجود در بازار باید مدت و دمای کیورینگ موضع کاشت از برگه های فنی ارائه شده توسط کمپانی سازنده استخراج گشته و طبق آن ها عمل شود. اما آنچه که عموما باید رعایت شود عدم اعمال فشار و ضربه به میلگرد یا بولت طی ۷۲ ساعت پس از انجام کاشت می باشد.
نکته : دمای کاشت حین اجرا باید منطبق بر داده های ارائه شده در برگه های فنی کمپانی سازنده بوده و در صورت اجرا در دماهای پایین حتما از خمیر کاشت های مخصوص (freezing) استفاده شود.
با در نظر داشتن توضیحات بالا در نهایت برای کاشت های با تعداد و حجم بالا به کارگیری اکیپ های آموزش دیده و متخصص در این عملیات توصیه اکید می باشد.
با توجه به حجم انبوه چسب کاشت های قاچاق در بازار کشورمان که بدون رعایت شرایط حمل و نگهداری وارد کشور شده و به فروش می رسند و همچنین تولیدات زیر زمینی این مواد با پوشش و برچسب های برند های معروف و شناخته شده، توصیه می شود این متریال از شرکت های تولید کننده معتبر داخلی ( صنایع شیمی ساختمان آبادگران و ….) و یا نمایندگان رسمی برند های خارجی در داخل کشور ( شرکت مادوی و … ) تهیه شده و مورد استفاده قرار گیرد تا از صدمات جانی و مالی محتمل جلوگیری به عمل آید و همچنین در همین راستا پس از خرید متریال باید شرایط انبارداری ماده از لحاظ نور، دما و تاریخ انقضا مطابق با مندرجات راهنمای تولید کننده رعایت شود.
خمیر کاشت RE 500 HILTI خریداری شده زیر نظر کارفرما و مشاور در پروژه هشت بهشت تبریز
با توجه به این که اکثر خمیرهای کاشت حاوی مواد فرار و آتش زا می باشند لذا محل کار باید دارای تهویه مناسب بوده و از هرگونه جوشکاری، برش با شعله یا سنگ فرز و … در نزدیکی موضع کار با این نوع متریال خودداری شود.
هنگام کار با چسب کاشت های میلگرد و بولت استفاده از دستکش و ماسک مناسب الزامی می باشد و هرگونه تماس ماده با پوست جدای از مشکلات شستن و پاکسازی دست موجب حساسیت های پوستی و عدم استفاده از ماسک منجر به ناراحتی های تنفسی خواهد گشت.